Abe se u travnju sastaje s Putinom

Nuklearni i raketni pokusi Sjeverne Koreje i stanje na Korejskom poluotoku bili su u središtu razgovora koje su u Tokiju u sastavu dva-plus-dva održali šefovi diplomacija

TOKIO – Japanski premijer Shinzo Abe razgovarat će krajem travnja u Rusiji s predsjednikom Vladimirom Putinom, objavili su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova dviju zemalja nakon razgovora kojima je dominirala sigurnost azijsko-pacifičkog područja, a pridružili su im se i ministri obrane.

Nuklearni i raketni pokusi Sjeverne Koreje i stanje na Korejskom poluotoku bili su u središtu razgovora koje su u Tokiju u sastavu dva-plus-dva održali šefovi diplomacija Japana Fuming Kishida i Rusije Sergej Lavrov te ministrica obrane Japana Tomomi Inada i njezin ruski kolega po dužnosti Sergej Šojgu.

“S obzirom na mogućnost posjeta premijera Shinza Abea Rusiji ove godine, očekujem da ćemo danas sadržajno razgovarati o širokom spektru pitanja”, rekao je Kishida.

Napori za dijalog

Japan i Rusija nedavno su povećali napore za dijalog, piše ruska agencija TASS, prenosi Hina. Podsjeća da je Abe u svibnju posjetio Rusiju i razgovarao s Putinom te u rujnu sudjelovao na forumu za Istočnu ekonomsku suradnju u Vladivostoku. Putin je u prosincu posjetio Japan i razgovarao s Abeom.

Abe je obećao riješiti desetljećima dug teritorijalni spor s Rusijom zbog otoka u zapadnom Pacifiku u nadi da će poboljšati odnose i suprotstaviti se rastućoj sili Kini, piše agencija AFP.

Kishida je u ponedjeljak rekao da su dvije spremne razgovarati o zajedničkom ekonomskom programu na otocima oko kojih se dvije države spore, koje Rusija naziva Južnim Kurilima, a Tokio na njih polaže pravo pod nazivom Sjeverni teritorij.

Ministar Kishida je kazao da su se dvije strane dogovorile da će Sjevernu Koreju, koja je, unatoč međunarodnim sankcijama izvela niz nuklearnih pokusa i testiranja balističkih raketa, pozvati da zaustavi provokacije.

Svjetska i regionalna sigurnost

“Razgovarat ćemo o regionalnoj sigurnosti, pa tako i o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju i balističkim raketama te zemlje”, rekao je Kishida pred novinarima uoči razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Lavrov je, ne spominjući izravno Sjevernu Koreju, istaknuo da se “nagomilao velik broj pitanja u vezi sa svjetskom i regionalnom sigurnošću”, zbog čega je ovaj susret “iznimno važan”.


Piše: G. Š., agencije, svijet@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *