Lijanović: Vratite poticaje poljoprivrednicima

MOSTAR – Tijekom posjete Unsko-sanskoj županiji (USŽ), Jerko Ivanković Lijanović, kandidat za člana Presjedništva na Općim izborima 2018. i federalni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u mandatu 2011.-2015. nije zaboravio obići ni vrijedne malinare s područja Krajine te im prezentirati Strategiju poljoprivrede koju izrađuje za period 2019.-2026.

Na licu mjesta uvjerio se u vrlo nezahvalan položaj i proizvodnje maline, uzrokovan nebrigom aktualne vlasti za poljoprivredne proizvođače.

“Malina u Krajini te u cijeloj BiH zasigurno ima komparativnu prednost upravo i zbog mogućnosti velikog sudjelovanja radne snage u njenoj proizvodnji. Upravo stoga je neminovno da proizvodnja maline ima snažnu podršku kroz poticaje nadležnih vlasti. Nažalost, za posjeta poljoprivrednim proizvođačima uvjerio sam se u jako tešku i sad već alarmantnu situaciju svih proizvođača. Kada je riječ o malinama naši vrijedni malinari strahuju i u panici su i zbog činjenice da su sve hladnjače već pune od berbe maline iz prošle godine. Ovu situaciju mora što hitnije riješiti aktualni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH te ga, na molbu i uz potporu svih proizvođača iz USŽ-a, pozivam da hitno vrati ukinute poticaje za izvoz maline koje sam ja uveo za svog  mandata, a koji bi osigurali prodaju skladištene maline i isplatu proizvođačima te tako osigurali da nova berba maline bude, na zadovoljstvo i proizvođača i otkupljivača, uspješna kako ne bi došlo do smanjenja otkupne cijene u odnosu na prethodnu godinu“, izjavio je Ivanković Lijanović koji je s poljoprivrednicima razgovarao i o neredovnoj isplati poticaja, što posebno zadaje muke svim proizvođačima.

Tim je povodom pozvao i premijera i ministricu financija FBiH da u Zakonu o izvršenju proračuna isplatu poticaja uvrste i provode tako da se poticaje isplaćuje prije plaća državnim službenicima, kako je to on izborio 2013.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *