Romska djeca uključena u društveni život

Glavni cilj projekta je pružanje jednakih društvenih, obrazovnih i kulturnih prilika za svu romsku djecu kroz uključivanje u zakonom obvezno osnovno obrazovanje, i povećavanje uključenosti roditelja Roma u odgojno obrazovni proces njihove djece

Već drugu godinu za redom Grad Mostar provodi Projekt „Obrazovanje za sve“ u partnerstvu sa Udruženjem mladih psihologa, Udruženjem Roma „Neretva“, JU Osnovnom školom ”Mustafa Ejubović Šejh – Jujo” i JU Osnovnom školom ”Bijelo Polje”. Projekt je podržan je od strane Roma Education Fund-a, u iznosu od 53.454,00 Eura, a provodi se u periodu od 01.9.2016. do 31.7.2017. godine.

Glavni cilj projekta je pružanje jednakih društvenih, obrazovnih i kulturnih prilika za svu romsku djecu kroz uključivanje u zakonom obvezno osnovno obrazovanje, održavanje i poboljšanje pohađanja nastave i povećavanje uključenosti roditelja Roma u odgojno obrazovni proces njihove djece. Projekt obuhvata djecu koja su upisana u osnovnu školu, djecu koja su izvan školskog sustava i djecu koja su odustala od školovanja.

Organizirane aktivnosti

U svrhu ostvarivanja navedenog cilja organizirane su sljedeće aktivnosti: opremljena su i u funkciji dva produžena boravka za učenike razredne nastave, za ciljnu grupu u dvije projekte škole, u JU OŠ Mustafa Ejubović Šejh Jujo i JU OŠ Bijelo Polje, gdje djeca u poticajnom okruženju imaju podršku u učenju i razvoju; osigurava se dopunska nastava za poboljšanje školskog uspjeha kao i radionice za razvoj socio – emocionalnih kompetencija; kontinuirano su osigurani školski udžbenici i pribor kao i prijevoz za korisnike produženog boravka tijekom trajanja projekta; organiziraju se informativni i edukativni sastanci, treninzi i radionice za romske i neromske roditelje, što utječe na veću uključenost djece u redovno obrazovanje i bolju suradnju između roditelja i projektnih škola. Nastavnici koji su uključeni u rad s ciljnom skupinom u sklopu projekta, educirani su na treningu na temu “Kompetencije potrebne za različitosti i socijalnu inkluziju”.

Pozitivan učinak

Evaluacijom projektnih rezultata pokazalo se da implementacija navedenih aktivnosti ima značajan utjecaj, kako na školski uspjeh korisnika projekta, tako i na motivaciju za učešćem u nastavnom procesu. Korisnici ovog projekta redovno pohađaju osnovnu školu, imaju bolji uspjeh u učenju, uključeni su u vannastavne aktivnosti i sudjeluju u društvenom životu škole, a ostvarena je i suradnja s roditeljima i povećano je njihovo učešće u obrazovanju njihove djece.   S.Š.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *